سیر صعودی پیوستن موزه‌های دانشگاهی به UMAC در سال ۹۸+معرفی موزه‌ها

در سالی که گذشت روند ثبت موزه‌های دانشگاهی کشور در کمیته بین‌المللی موزه‌های دانشگاهی (UMAC) شدت گرفت و طی یک سال، ۶ موزه به این کمیته پیوستند.

به گزارش ایسنا، کمیته بین‌المللی مجموعه‌ها و موزه‌های دانشگاهی، زیرمجموعه “ایکوم” (شورای بین‌المللی موزه‌ها) است که با هدف حمایت از میراث به سرپرستی دانشگاه‌ها تشکیل شده است. این کمیته انجمنی برای تمام افرادی به شمار می‌آید که به طور مرتبط با موزه‌ها، نمایشگاه‌ها و مجموعه‌های دانشگاهی کار می‌کنند.

در سال ۹۸ به ترتیب موزه‌ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، موزه دانشگاه فردوسی مشهد، مؤسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران، موزه علم و طبیعت دانشگاه شهید چمران اهواز، موزه روان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و موزه اسناد مرکزی دانشگاه تهران به کمیته بین‌المللی موزه‌های دانشگاهی پیوستند.

این در حالی است که موزه روان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران آذر ماه ۹۸ در بیمارستان روزبه افتتاح شد و در حال حاضر دانشگاه تهران به لحاظ تعداد موزه‌های ثبت شده در یومک، در صدر سایر دانشگاه‌ها قرار دارد.

در ادامه به ارائه معرفی مختصری از ۶ موزه‌ای که سال ۹۸ به کمیته بین‌المللی موزه‌های دانشگاهی پیوستند،  پرداخته‌ایم.

نمایش امکانات قدیم پزشکی در “موزه تاریخ پزشکی سلامت” بروجن

“موزه تاریخ پزشکی سلامت” دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، اواخر دی ماه ۹۶ در شهرستان بروجن افتتاح شد و ۲۴ فروردین ماه ۹۸ به کمیته بین‌المللی موزه‌های دانشگاهی پیوست.

ساختمان مریض‌خانه قدیم بروجن به جای مانده از زمان قاجار با قدمت ۱۲۰ ساله که به موزه دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد اختصاص یافته است، بلدیه (شهرداری) شهر بوده که پس از مدت کوتاهی با اندک تغییراتی از جمله نصب سُرب در درب و دیوار بعضی از اتاق‌ها جهت استفاده رادیولوژی و رنگ‌آمیزی مخصوص جهت اتاق عمل، به بیمارستان تغییر کاربری می‌دهد و تجهیزات و امکانات مورد نیاز در آن نیز با مشارکت مردم و خیرین تأمین می‌شود.

این موزه با هدف آشنایی نسل جدید با امکانات و نحوه ارائه خدمات در قدیم و نیز فراهم شدن بستر جذب گردشگر به منطقه بروجن، افتتاح شده و در آن بیش از یکصد قلم تجهیزات پزشکی به جا مانده از قدیم به همراه تصاویر، معرفی مفاخر پزشکی و سیر تکامل ارائه خدمات بهداشتی و درمانی استان در معرض دید عموم قرار گرفته است.

نمایش سیر تحول دانشگاه در موزه فردوسی مشهد

“موزه دانشگاه فردوسی مشهد” در اردیبهشت ماه ۹۷ ذیل مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد شروع به کار کرد. این موزه در بخش‌های مختلف راهروی ورودی، گالری یک، اتاق مطبوعات، راهروی گذار، گالری دو، اتاق مرکز و بخش دیداری–شنیداری، سیر تحول دانشگاه فردوسی مشهد را به عنوان مهم‌ترین مرکز علمی فرهنگی شرق کشور در یک بستر ۷۰ ساله به نمایش گذاشته است.

این موزه با تأکید بر هویت دانشگاه، مجموعه‌ای از ترازوها و میکروسکوپ‌های قدیمی، دستگاه مورس، وسایل کمک آموزشی مرتبط با نمایش صور فلکی مربوط به دهه ۴۰ دانشگاه و اولین تلسکوپی که وارد این دانشگاه شده را به نمایش گذاشته و همچنین همه‌ اسناد و مدارک شامل عکس‌ها، تصاویر، فیلم‌ها، خاطرات، مصاحبه‌ها و هرچیزی که تاریخِ دانشگاه و فعالیت‌های اعضای آن را در بردارد، گردآوری و به عنوان یک میراثِ ماندگار حافظت می‌کند.

شناسایی تمدن‌های گذشته ایران در مؤسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران

موسسه باستان‌شناسی در سال ۱۳۳۸ به پیشنهاد استاد دکتر عزت الله نگهبان در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران تأسیس شد. هدف اصلی این موسسه، انجام تحقیقات علمی دانشگاهی در زمینه‌های مربوط به باستان‌شناسی و شناسایی فرهنگی و تمدن‌های گذشته ایران و ممالک همجوار به استناد پژوهش‌های باستان‌شناسی هنر بود.

این مؤسسه با اجرای طرح‌های پژوهشی، برگزاری دوره‌های آموزشی و کارگاه‌ها، همایش‌ها و سخنرانی‌ها نقش مؤثری در پویایی علم باستان‌شناسی دارد.

انجام آزمایش‌های علمی پیشرفته با جنبه آموزشی در “موزه دانشگاه شهید چمران اهواز”

موزه “دانشگاه شهید چمران اهواز” در فضایی به مساحت ۳ هزار متر مربع در سال ۸۲ افتتاح شد. این موزه در سالن علم خود بخش‌هایی از قبیل بیوگرافی دانشمندان تراز اول ایران و جهان، مجسمه و نقاشی چهره آن‌ها، میکروب‌های مختلف بیماری‌زا، بخش زمین‌شناسی و … را به نمایش گذاشته است. همچنین در سالن طبیعت انواع پرندگان، پستانداران، دوزیستان، خزندگان و … به نمایش درآمده و از طریق منظره‌سازی‌های گوناگون، به صورت یک باغ وحش بی‌جان طراحی شده است.

در این موزه همچنین رشته‌هایی همچون علوم پزشکی، فیزیک کلاسیک‌، فیزیک مدرن، علوم و تاریخ طبیعی، حفاظت از محیط زیست و … با تمام زیرمجموعه‌های مربوط به آن‌ها تدریس می‌شوند و نیز آزمایش‌هایی نظیر آزمایشات اتمی، آزمایشات زیر اتمی، ماده و ضد ماده، کوانتوم، لیزر، شکست لیزر، نور، انواع اسکن‌های پزشکی، تله‌پاتی، خروج انرژی پلاسما از بدن و … در این موزه با جنبه آموزشی و در سطح پیشرفته انجام می‌شود.

نمایش فیلم با محور اختلالات روانی در “موزه روان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران”

موزه روان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ۲۱ آذر ماه سال ۹۸ همراه با رونمایی آثاری از زنده‌یادان دکتر عبدالحسین میرسپاسی، دکتر غلامحسین ساعدی، دکتر داوود شاه‌محمدی، دکتر افشین یداللهی و سایر آثار ارزشمند تاریخ روان‌پزشکی و سلامت روان ایران افتتاح شد.

این موزه شامل هفت خوان تاریخ روان‌پزشکی، تصویری از آرشیو موزه پزشکی شامل تصویر مینیاتوری از نمایش دارالمجانین، مجموعه عکس‌های دکتر نصر اصفهانی، بخش متعلق به پیشکسوتان بیمارستان روزبه، نمایش فیلم‌هایی با موضوع اختلالات روحی و روانی و درمان‌های قابل انجام روی آن‌ها، بخش مربوط به فعالیت‌های بین‌المللی دکتر «افشین یدالهی» است و بخش پایانی نیز به معرفی پزشکانی مانند «شاه محمدی» و «علاقه‌بند راد» اختصاص داده شده که برای نخستین بار، روان‌پزشکی مدرن را وارد ایران کرده و نخستین کنگره‌های این حوزه را در دهه ۶۰ در ایران برگزار کردند.

“موزه اسناد مرکزی دانشگاه تهران”، موزه‌ای با تأکید بر هویت این دانشگاه به عنوان نماد علمی کشور

موزه اسناد مرکزی دانشگاه تهران در شهریور ماه ۹۷ به همت عباس توکلی جلودار، کارشناس مرمت نسخه‌های خطی در این دانشگاه و با حمایت دکتر رسول جعفریان، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران افتتاح شد. این موزه با تأکید بر هویت دانشگاه تهران به عنوان نماد علمی کشور، مجموعه‌ای شامل اشیای اهدایی به دانشگاه تهران، اشیای آنالوگ و قدیمی مورد استفاده در کتابخانه، مجموعه‌های عکس از دوران قاجار، اسناد و نسخ خطی را به نمایش گذاشته است.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر «موزه ملی تاریخ پزشکی» دانشگاه علوم پزشکی تهران، «موزه نگارستان» دانشگاه تهران، «موزه مقدم» دانشگاه تهران، «موزه تاریخ طبیعی» دانشگاه تربیت معلم مشهد، «موزه تاریخ طبیعی» دانشگاه شیراز، «موزه نصیر» دانشگاه خواجه نصیر، «موزه تاریخ پزشکی» دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، «موزه بهداشت و سلامت» دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، «موزه تاریخ علم» دانشگاه اردبیل، «موزه دانشگاه فردوسی مشهد»، «موزه و مؤسسه باستان‌شناسی» دانشگاه تهران، «موزه تاریخ علم و طبیعت» دانشگاه اهواز، «کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد» دانشگاه تهران و «موزه روان‌پزشکی» دانشگاه علوم پزشکی تهران در کمیته بین‌المللی موزه‌های دانشگاهی (UMAC) به ثبت رسیده‌اند که در این میان چهار موزه به حوزه پزشکی اختصاص دارند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

Check Also

چه چیزی باعث خاص بودن برند آندر آرمور میشود؟

برند آندر آرمور (Under Armour) با توجه به تکنولوژی های پیشرفته و کیفیت بالای محصولات …